Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Cypress Hill egy latin-amerikai hip-hop banda, a kaliforniai South Gate-ből. A Cypress Hill minden idők legsikeresebb latin rap csapata, az első, amelynek sikerült platina, illetve többszörös platina eladásokat elérnie. Népszerűségük egyik oka, hogy kiállnak a cannabis fogyasztásának legalizálása mellett.

  • B-Real (Louis Freese, rapper)
  • DJ Muggs (Lawrence Muggerud, DJ és producer)
  • Eric Bobo (Eric Correa, dobos, 1994-ben csatlakozott)
  • Sen Dog (Senen Reyes, rapper)

A banda első albuma, amely a Cypress Hill nevet kapta, 1991 novemberében jelent meg. Az első kislemez volt a Phuncky feel one, ami azonban korántsem volt akkora siker mint a How I could just kill a man, a Hand on the pump, a Real estate, vagy éppen a kétnyelvű Latin lingo. Az album sikerét mutatja, hogy csak az USA-ban kétmillió példányt adtak el belőle. Ebben az időben DJ Muggs több más bandával is dolgozott együtt, elég megemlíteni a Beastie Boys vagy a House of Pain nevét. 1993-ban jelent meg a második album, Black Sunday néven, amely rögtön a Billboard 200as listájának élén kezdett. Elsőként érték el, hogy ezen a listán egyszerre 2 albumuk is szerepeljen az első 10 között, egy időben. Elsősorban az Insane in the brain sikerének köszönhetően az album kétszeres platinalemez lett, csak az Egyesült Államokban 3,25 millió példány fogyott belőle.

Még ebben az évben a "Soul Assasin" nevű turnéjukon a House of Pain és a Funkdoobiest bandákkal együtt léptek fel, majd a Rage Against the Machine és a 7 Year Bitch csapatokat kérték fel erre. A Judgement Night c. film betétdalai közül kettőben is közreműködtek, a Pearl Jam, illetve a Sonic Youth formációval együtt. A Saturday Nigh Live c. műsorból kitiltották őket, miután az "I ain't goin' out like that" előadása közben összetörték a hangszereiket és Muggs nekiállt füvet szívni élő adásban.

1994-ben fölléptek a Woodstock fesztiválon, ahol bejelentették az együttes új tagját, Eric Bobot (dobos), a híres salsa zenész, Willie Bobo fiát. Ezután 2 egymást követő évben is fölléptek a Lollapalooza fesztiválon, ennek kapcsán szerepeltek is a "Homerpalooza" c. Simpson epizódban.

A Cypress Hill III: The temples of Boom nevet kapó harmadik album 1995-ben jelent meg és 3. lett a 200-as Billboard listán. 1,5 millió példány fogyott belőle.

1996-ban kiadtak egy 9 mixet tartalmazó albumot, Unreleased and revamped néven. A mixeket az addigi 3 album legnagyobb sikereiből készítették. Az együttes egyik rappere, Sen Dog alapított egy új punk-rap bandát Los Angelesben, SX-10 néven. Még ebben az évben fölléptek az első "Smookin' Grooves" koncert-sorozaton, olyan előadókkal mint a Fugees vagy Busta Rhymes.

1997 során a Cypress Hill tagjai inkább a saját karrierjüket építették; DJ Muggs Wu-Tang Clan-nal, Dr. Dre-vel és Wyclef Jean-nal, B-Real Coolio-val és LL Cool J-vel dolgozott együtt.

A negyedik albumig (IV) 1998-ig kellett várni, és bár sok negatív kritika érte, aranylemez lett az USA-ban. Hozzájárultak az 1999-es Kingpin: Life of crime nevű számítógépes játék készítéséhez: a IV albumról 3 szám is benne van a játékban, B-Real pedig több szereplőnek is "kölcsönözte" a hangját.

1999-ben kijött a Cypress Hill spanyol nyelvű válogatás-albuma, Lo grandes exitos en espanol néven.

2000-ben kiadták a Skull & Bones albumot, amely két, meglehetősen különböző zenei stílus kombinációja. Az első lemezen (Skull) inkább rap, a másikon (Bones) inkább rockosabb számok kaptak helyet, de több helyen is keveredik a két műfaj. Az album legsikeresebb kislemeze a Rap Superstar (Rock Superstar) volt, főleg ennek köszönhetően a Skull & Bones a Billboard lista 5. helyéig jutott. Még ebben az évben a Cypress Hill kiadott egy koncert albumot is, Live at the Fillmore néven, amit a san-francisco-i nagy Fillmore koncertteremben vettek föl, 2000-ben.

A 2001-es Stoned Raiders is a "Rock Superstar"-ral elindított rockosabb irányt folytatja, viszont már jóval kisebb sikerrel; az album már az 50es amerikai listára sem tudott fölkerülni.

2004. március 23-án a Cypress Hill kiadta a Till death do us part albumot, melynek érdekessége a sok reggae elem, főleg a What's your number-ben, ami az album legnagyobb slágere volt. Sok vendégelőadó kapott szerepet a lemez készítésekor, pl. Tim Armstrong, Rob Aston, vagy éppen a Prodigy. A 2005 decemberében kiadott Greatest Hits from the Bong válogatáslemez után, ami 9 régi és 2 új számot tartalmazott, 2007 elején várható a legújabb album.